Zondag 15 maart 2015, kwart voor vijf. Het is feest op de tribunes van Cercle Brugge. Twee-nul staan ze voor tegen KV Mechelen, nog anderhalve minuutje de bal rondtikken en het degradatiespook is definitief verjaagd. Cercle moet immers absoluut winnen om Moeskroen of Waasland-Beveren achter zich houden, anders is Play-Off 3 hun lot. Dat lijkt te lukken, tot een zekere Rafal Wolski uit het niets een voorzet binnentrapt. De KVM-spits staat meters buitenspel, maar het doelpunt wordt toch goedgekeurd. Scheidsrechter die dag is Bart Vertenten, vandaag aangehouden in de zaak Bayat. Toeval? Wellicht wel. Ik bestudeerde de fase voor mijn Panorama-documentaire over het nut van de videoref. Het was vooral de lijnrechter die de fase correct had moeten beoordelen. In onderstaande video legt Vertenten uit waarom het misliep. Zijn uitleg is geloofwaardig.
Bekijk hier het fragment uit Panorama (maart, 2016):
Normaal zou dit een fait divers in de Belgische voetbalgeschiedenis zijn, maar er kwam nog een pijnlijk vervolg: KV Mechelen scoorde in de blessuretijd nog twee keer, waardoor Cercle veroordeeld werd tot PO3 en uiteindelijk zakte naar 1B. En nu, drie jaar later, duikt de match weer op in de recente krantenartikels over matchfixing. Cercle Brugge wil zelfs de degradatiestrijd van 2015 helemaal opnieuw onderzoeken. Wordt Vertenten geviseerd? Of iemand anders? Tijdens het bekijken van de matchbeelden viel me iets op, dat in het licht van de recente gebeurtenissen, interessant kan zijn. Namelijk de manier waarop verdediger Noë Dussenne die dag stond te verdedigen. ‘Als een patatje,’ zou Boskamp zeggen. Bij de buitenspel-goal liet hij zijn man lopen. En in de slotminuut ging hij aan de trui van KVM-spits Veselinovic hangen. Vertenten gaf Dussenne vervolgens rood en wees naar de stip. De penalty, die werd omgezet, betekende de doodsteek voor Cercle.
En nu wordt het interessant. Naar welke ploeg werd Dussenne na de degradatie van Cercle getransfereerd? Moeskroen. De ploeg die met de hulp van zijn domme penaltyfout in eerste klasse bleef. Opvallend, Dussenne degradeerde drie keer op vier jaar tijd: met Bergen (2014), Cercle (2015) en Serie A-ploeg Crotone (2017) – waarvan de Italiaanse justitie vermoedt dat het een speeltje is van de Ndrangheta, de Calabrische maffia. Je zou je kunnen afvragen hoe een middelmatige centrale verdediger uit het nietige Moeskroen daar verzeild geraakte. Of hoe hij – na amper 9 matchen op een heel seizoen te hebben meegespeeld – toch nog een toptransfer naar AA Gent versierde. Misschien had hij een goede manager? Even googelen en je vindt een foto waar Dussenne fier naast de man poseert die hem dit jaar terug naar Moeskroen bracht. Zijn naam: Mogi Bayat.
Voor alle duidelijkheid: dit zijn geen bewijzen van schuld of onschuld van iemand. Het zijn alleen een aantal toevalligheden die misschien in het licht van operatie #PropereHanden niet zo toevallig zijn. Ik wil ze alleen maar signaleren, misschien doen anderen (journalisten, inspecteurs) er hun voordeel mee.